Logo

PRAG Eğitimimizi Tamamladık

PRAG Eğitimi, 8 Nisan 2022 tarihinde Merve Aydemir Aydın eğitmenliğinde, Ankara’da gerçekleştirildi.

Eğitime dairemiz birimlerinde çalışan uzmanlarımız katılım sağladı.

Eğitimin amacı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Eylemi bağlamında hibe edilen kaynakların yönetimine ilişkin yayımlanan ve belli dönemlerde güncellenen uygulama rehberinin (PRAG) tanıtılması olarak belirlendi. PRAG, Avrupa Birliği’nin dış ilişkiler bütçesi ve Avrupa Kalkınma Fonu çerçevesinde desteklenen bütün ihale ve hibelendirme süreçlerine ışık tutma hedefinde. Bu bağlamda, söz konusu süreçlerde yer alan paydaşların, sürekli yenilenen uygulama rehberinin detaylarına hâkim olması büyük önem taşıyor.

İlk yayımlandığı yıl olan 1996’da günümüze PRAG, Avrupa Birliği’nin çeşitli finansal kaynaklarının üçüncü taraflarca değerlendirilmesi hususunda işleyişin adımlarına ışık tutuyor. Düzenlenen eğitimle, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 15 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan güncel uygulama rehberi kılavuz alındı. Eğitimin tamamlanması sonucunda katılımcıların aşağıdaki kazanımları elde etmiş olması hedeflendi.

PRAG’ın kapsamı ve ana kuralları,

Sözleşme biçimleri,

Teknik destek projeleri ve ihale yönetimi,

Hibe sözleşmelerinin yapısı,

PRAG çerçevesinde finansal yönetim ve risk yönetimi,

Paydaşlarla iletişim kurmanın etkin yolları.

10.30’da başlayan ve 16.30 saatlerinde sonlanan eğitimin ilk bölümünde tanışma ve eğitim programının tanıtılması oturumu gerçekleştirildi. Devamında PRAG Nedir? İlgili Dokümanlara Nasıl Ulaşılır? PRAG Annex A PRAG’ın Temel İlkeleri IPA II ve IPA III ilgili Regülasyonlara Nasıl Ulaşılır? Yönetim Biçimleri (Direct - Indirect) IPA II ve IPA III uygunluk kriterleri ve menşei kuralları ve Güncellenen Rehberdeki Değişiklikler (PRAG ver. 2021 - 2020) oturumları düzenlendi.

Soru cevap bölümünün tamamlanmasının ardından kısa bir ara verildi ve Modül 2: İhale Süreçleri ve Sözleşme Biçimleri bölümüne geçildi. Bu bölümde PRAG İhale Prosedürleri (Procurement Procedures) Hizmet Alımı ve Tedarik İhaleleri – PRAG Annex B - C Teknik Şartname (ToR & TS), Indikatif Bütçe, Pazar Araştırması Hazırlıkları Hizmet Alımı ve Tedarik İhale Dosya Hazırlığı Kısa-liste ve Teklif Değerlendirme Süreçleri Kontrat Hazırlığı – Kanıtlayıcı Doküman Kontrolleri Güncellenen Rehberdeki Değişiklikler (PRAG ver. 2021 - 2020) konuları işlendi.

Teknik destek Proje Yönetimi modülü olarak belirlenen üçüncü bölümde ise Global Price – Fee Based Proje Uygulama Süreçleri - Genel Koşullar ve Teknik Şartnamede yer alan Kritik Maddeler Zeyilname (Addendum) ve İdari Emirler (Administrative Order) Finansal Yönetim – Rapor Onayları ve Paydaş Yönetimi konuları çalışıldı. Eğitim, genel değerlendirme ve soru cevap bölümüyle tamamlandı.

Katılımcılar eğitim boyunca görüşlerini puanladıkları anketleri doldurdular ve çıktılar daha sonraki eğitimlerde kullanılmak üzere değerlendirmeye alındı.

Eğitim öncesi ve eğitim sonrası anketlerin sonuçları, eğitimin hem katılımcıların bilgisini artırdığını hem de genel süreç içindeki rol ve sorumluluklarını anlamada etkili olduğunu gösteriyor. Bu bulgulara ek olarak, eğitimle kazanılan bilgilerin katılımcıların kendilerine verilen görevleri daha iyi yapmalarına yardımcı olacağı ve mevcut bilgilerini daha da uzmanlaştırmalarına yardımcı olacağı görülüyor. Başarıyla  tamamlanan eğitimin sonunda elde edilen veriler ileriki dönemki çalışmalar için önemli ipuçları barındırıyor.