Logo

USOP Altında Finanse Edilen En Büyük Bütçeli SKUP Projesi “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı İkinci Aşama" Açılış Etkinliği Gerçekleştirildi

Türkiye-AB mali iş birliği kapsamında Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında uygulanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faydalanıcısı olduğu İstanbul SKUp: Aşama II-Uygulama Planı Projesi açılış etkinliği 12 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Tüm paydaşların en üst düzeyde temsil edildiği toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan, İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Yüklenici firma adına GIZ International Services İdari Müdürü Siegfried Leffler açılış konuşmalarını yapmıştır.

 “Yaşanabilir İstanbul için Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla başlatılan, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını, karbon salımını ve hava kirliliğini azaltacak düşük salım bölgeleri yaratmaya yönelik düzenlemelerin, deniz ulaşım ağını geliştirecek projelerin, güvenli yaya ve bisiklet yollarının, “otobüs öncelikli şerit” uygulamalarının ve pilot projelerin tanıtıldığı etkinliğe 300'den fazla İstanbullu katılmıştır.

 Etkinliğin açılış konuşmaları kapsamında Sayın Burak Aykan IPA I döneminde USOP altında uygulanan projeler hakkında bilgi vermiş, ilk kez IPA II döneminde desteklenmeye başlayan kentsel ulaşım projelerinin IPA III döneminde de desteklenmesi için girişimlerde bulunduklarını ifade etmiştir. İstanbul SKUp projesinin 5.5 Milyon Avro bütçesiyle program kapsamında finanse edilen en büyük bütçeli SKUp projesi olduğunu vurgulamıştır.

İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Tarihi Yarımada gibi İstanbul’un ön vitrini olan çok değerli bir bölgenin, araçlardan arındırılması ve birçok planlanan ulaştırma yatırımının stratejik bir çerçeveyle vatandaşlarla buluşturulmasının ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın zemini üzerine inşa edildiğini ifade etmiştir.  

Açılış konuşmaları kapsamında projeye eş finansman sağlayan AB adına AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Sayın Büyükelçi Meyer-Landrut iklim krizine dikkat çekmiştir.  Sayın Meyer-Landrut, ulaştırmanın dünya çapında karbondioksit emisyonlarını artırdığını ve SKUP’ların yanı sıra akıllı hareketlilik planlarının bu durumu tersine çevirmeye yardımcı olacağını ve İstanbul’un da bunun bir parçası olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir. 

Fotoğraflar