Logo

SKUP Türkiye Projesi kapsamında Brüksel’e Politika Diyaloğu Çalışma Ziyareti Geçekleştirildi

Türkiye-AB mali iş birliği kapsamında Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında uygulanan Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği (SKUP Türkiye) Projesi çerçevesinde 11-13 Aralık 2023 tarihleri arasında Brüksel’de bir politika diyaloğu çalışma ziyareti düzenlenmiştir. Bu ziyaret, Türkiye Belediyeler Birliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı ve Strateji Geliştirme Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve SKUP Türkiye teknik destek ekibinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Programın ilk günü olan 11 Aralık 2023 tarihinde SKUP Türkiye heyeti, Avrupa Komisyonu Hareketlilik ve Ulaştırma Genel Müdürlüğünde (DG MOVE) düzenlenen toplantıda Araştırma ve İnovasyon Birimi Başkan Yardımcısı Isabelle Vandoorne ve çalışma arkadaşları ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Söz konusu toplantı, AB politika ve stratejileri ile Türkiye’deki sürdürülebilir kentsel hareketlilik çalışmalarının yanı sıra SKUP Türkiye Projesinin hedefleri, kaydedilen ilerlemeyi ve geleceğe dönük beklentileri masaya yatırmak amacıyla düzenlenmiştir. Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü (DG NEAR) ve AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri de toplantıya çevrim içi olarak katılım sağlamıştır.

POLIS Network ofisinde Avrupa Yol Ulaşım Telematikleri Uygulama Koordinasyon Organizasyonu (ERTICO), Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UTP), Eurocities ve Avrupa Bisikletliler Federasyonu (EFC) gibi Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı bir uzmanlık eğitimi düzenlenmiştir. Söz konusu oturumun moderatörlüğünü ise POLIS Network’te Politika ve Projeler Müdürü olarak görev yapan Ivo Cré üstlenmiştir.

SKUP Türkiye heyeti ayrıca Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi binasında açılan yeni irtibat bürosunu ziyaret etmiştir. Katılımcıların bir kısmı, TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı tarafından tanıtılan ve Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ev sahipliğinde gerçekleştirilen TBB “Konuk Şehirler” konseptinin lansman etkinliğine katılmıştır.

12 Aralık 2023 tarihinde SKUP Türkiye heyeti; Avrupa İklim, Altyapı ve Çevre Yürütme Ajansını (CINEA) da ziyaret etmiştir. Bu ziyaret kapsamında Ulaşım Araştırmaları Birim Başkanı Marcel Rommerts, Sektör Başkanı Octavia Stepan ve Program Koordinasyon Müdürü Thiago Tavares ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

CINEA temsilcileri, Civitas, Mission Cities ve Horizon Europe gibi öncü AB girişimleri hakkında bilgi vererek Türkiye’deki belediyelerin bu programlara aktif bir şekilde katıldıklarına dikkat çekmiştir. TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve yardımcıları da bu toplantıda yer almıştır.

Heyet ayrıca Brüksel Bölgesi Hareketlilik Bakanı Elke Van den Brandt’ın ofisinde bir toplantıya katılmış ve burada “Good Move” olarak da bilinen Brüksel Bölgesi Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planını detaylı olarak inceleme fırsatı bulmuştur.

Good Move olarak da adlandırılan Brüksel Bölgesi Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı kapsamında geliştirilen yaklaşımları ilk elden görmek amacıyla politika diyaloğu faaliyetleri çerçevesinde şehir merkezindeki iki farklı noktaya saha ziyaretleri de gerçekleştirilmiştir.

Programın son günü olan 13 Aralık 2023 tarihinde Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile gerçekleştirilen görüşmeler sırasında katılımcılar, sürdürülebilir kentsel hareketliliğe yönelik finansal mekanizmalar ve araçlar hakkında daha detaylı bilgi alma imkânı bulmuştur.  AYB Global Batı Balkanlar ve Türkiye Operasyonları Başkanı Matteo Rivellini, katılımcılara AYB tarafından sağlanan hibe ve kredi olanakları hakkında bilgi sunmuştur. Görüşmeler sırasında katılımcılar, AYB tarafından yürütülen Avrupa Bölgelerindeki Projeleri Desteklemek İçin Ortak Yardım (JASPERS) programı çerçevesinde SKUp hazırlık ve değerlendirme süreçleri ile personele yönelik kapasite geliştirme konusunda Türkiye’deki belediyelere nasıl destek olunabileceğini de masaya yatırmıştır.

Fotoğraflar