Logo

Türkiye’den Rekor Katılım Alan Avrupa Hareketlilik Haftası Çok Hareketli Geçti

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı ve Türkiye Belediyeler Birliğinin nihai faydalanıcısı olduğu “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi’ (SKUp Türkiye) kapsamında Avrupa Hareketlilik Haftası” için 16-22 Eylül tarihleri arasında birçok etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 3.000’den fazla belediyenin etkinlik düzenlediği Arabasız Gün’de şehirlerin yürüyerek keşfedilmesi ve bisiklet kullanımının artırılması teşvik edilmiştir. Ayrıca tüm Avrupa’yı kapsayan Avrupa Hareketlilik Haftası resmi etkinliklerine Türkiye’den resmi başvuru sayısı bu yıl 670’e ulaşarak bir rekora imza atıldı.

16 Eylül’de Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz’ın, AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut’un Avrupa Hareketlilik Haftası videolarının ve  Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın açılış konuşması videosunun, IG TV üzerinden @trmobilityweek sosyal medya hesabında yayınlanması ile başlayan hafta aynı gün öğleden sonra IG TV üzerinden Kocaeli, Ankara, İzmir, Konya ve Gaziantep Büyükşehir Belediyelerinin açılış etkinliklerine canlı yayınla bağlanmasıyla devam etmiştir. 17 Eylül’de AB Yenilik ve Araştırma Birimi Başkan Yardımcısı Isabelle Vandoorne ile gerçekleştirilen IG TV canlı yayınında AB’de sürdürülebilir kentsel ulaşım konusu gündeme alınmıştır. 18 Eylül’de IG TV canlı yayınında ise Futurist Yazar, Ekonomist sosyal medya tanınmış kişisi Ufuk Tarhan ile sürdürülebilir kentsel ulaşım modellerinin geleceği tartışılmıştır. 19 Eylül’de IG TV canlı yayınlarında önce AB Delegasyonu Ulaşım Politikaları ve İklim Değişikliği Takım Koordinatörü Dr. Göktuğ Kara ile Türkiye’deki AB Delegasyonu’nun sürdürülebilir ulaşım projeleri üzerine ardından da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı/IPA Direktörü Dr. Tijen İğci ile Bakanlığın yürüttüğü projeler üzerine bir söyleşi gerçekleştirilmiştir. 20 Eylül’de ENVERÇEVKO Dernek Başkanı ve Bisiklet Stratejileri uzmanı Feridun Ekmekci ve 21 Eylül’de Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ile IG TV canlı yayınlarında Türkiye’deki bisiklet yolları ve uygulamalar ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.

2023 yılı teması olarak “Şehrini Keşfet- Gelecek Enerjini Koru” belirlenmiş ve etkinlikler bu kapsamda gerçekleştirilmiştir. Avrupa Hareketlilik Haftası’nı Türkiye çapında geniş kitlelerce tanınan bir marka etkinlik haline getirmeyi ve kazanımlarını tüm yıla yaymayı hedefleyen SKUP Türkiye projesi, 2025 yılı ağustos ayına kadar sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusundaki çalışmalarına devam edecektir. 

Fotoğraflar