Logo

Türkiye'de Karayolu Altyapısı Güvenlik Yönetimi için Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Kapasitesinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi Paydaş Çalıştayı Başarı ile Tamamlandı

Türkiye Avrupa Birliği (AB) mali iş birliği IPA II Dönemi Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı kapsamında yer alan “Türkiye'de Karayolu Altyapısı Güvenlik Yönetimi Konusunda Karayolları Genel Müdürlüğünün Kapasitesinin Geliştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi" 12 Şubat 2021 tarihinde başlatılmıştır. Projenin amacı, Türk mevzuatının, 2019/1936/EC sayılı Direktif ile tadil edilen 2008/96/EC sayılı Direktif ile uyumlu hale getirilmesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Karayolu Altyapısı Güvenlik Yönetimi (KAGY) uygulama kapasitesinin artırılarak karayolu altyapısı güvenlik yönetiminin geliştirilmesidir. Türkiye'de yolcu ve yük taşımacılığında karayolu taşımacılığının payının yüzde 90 civarında olması, Türkiye'nin kıtalar arasındaki bağlantı rolü ve mevcut karayolu güvenliği seviyesi karayolu altyapı güvenliği ile ilgili çalışmaların önemi arttırmaktadır. KAGY, önümüzdeki on yıl içerisinde karayolu kazalarından kaynaklı can kayıplarında yüzde 50 azalma hedefine ulaşmanın unsurlarından biridir. KAGY, yol ve çevresini tüm yol kullanıcıları için daha güvenli hâle getirmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır ve proje yaşam döngüsünün farklı aşamalarına odaklanan araçlardan oluşmaktadır.

Proje tamamlandığında KAGY konusunda AB müktesebatına uygun olarak mevzuat, kılavuz ilke ve belgeler, eğitim dokümanları ve rehberler hazırlanmış; karayolu tasarım el kitaplarının revizyonu ve KGM teknik personelinin karayolu altyapı güvenliği konusunda teorik ve pratik eğitimleri gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bu çerçevede, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliğinde, “Türkiye'de Karayolu Altyapısı Güvenlik Yönetimi Konusunda Karayolları Genel Müdürlüğünün Kapasitesinin Geliştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi" kapsamında düzenlenen Paydaş Çalıştayı 17/18 Ocak 2023 tarihlerinde Ankara'da, Karayolları Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilmiştir. Paydaş Çalıştayı Karayolu ulaşım sektörüne hizmet veren tüm paydaşlara KAGY ile ilgili bu proje kapsamında yapılan ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi vermek ve bu hususlardaki görüş, öneri ve desteklerini almak amacıyla düzenlenmiştir.

Çalıştayın ilk gününe bakanlıklardan ve belediyelerden gelen temsilciler ve KGM üst yöneticileri, ikinci gününe ise üniversiteler, özel sektör temsilcileri ve KGM çalışanları katılmıştır.

Çalıştay 17 Ocak 2023 tarihinde KGM Genel Müdür Yardımcısı Sn. Mücahit Arman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Yatırımları Dairesi Başkanı Sn. Dr. Tijen İĞCİ ve AB Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Sn. Angel Gutierrez Hidalgo De Quintana’nın açılış konuşmaları ile başlamıştır. Açılışın ardından projenin amacı, Türkiye strateji ve politika çerçevesi, yol güvenliği ve güvenli sistem yaklaşımı, Karayolu Altyapı Güvenlik Yönetimi direktifleri ve bileşenlerini anlatan sunumlara yer verilmiştir.

Çalıştayın her iki günü de katılımcılar arasında yapılan anket çalışması, anketin sonuçlarının duyurulması ve kapanış ile sona ermiştir.

Fotoğraflar