Logo

ATLAS Projesi Ulaştırma Mevzuatı Boşluk Analizi ve Boşluk Doldurma Çalıştayı İstanbul’da Gerçekleşti

ATLAS Projesi kapsamında Ulaştırma Mevzuatı Boşluk Analizi ve Boşluk Doldurma Çalıştayı 3-4-5-6 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Sektör uzmanları, proje paydaşları ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar çalıştay süresince İç Pazar, Devlet Yardımları ve Rekabet, Emniyet ve Güvenlik, Sosyal Mevzuat, Çevre ve İklim Değişikliği, Ulaştırma Sinerjisi ve sektörel diğer konulardan oluşan temalar altında Karayolu, Demiryolu, Denizcilik, Havacılık Mevzuatlarını tespit edilen bulgular ve önerileri hakkında istişarede bulunmuştur..

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Politikalar Dairesi Başkanı Sayın Mustafa İMAMOĞLU’nun açılış konuşmaları ile başlayan çalıştayın ilk gününde Karayolu Mevzuatına ilişkin belirlenen temalarda çalışmalar yürütülmüştür. Bakanlığımız Haberleşme Genel Müdürlüğü Daire Başkan V. Sayın Murat Mustafa HARMAN, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri Sayın Mehmet Erdem ATILGAN ve Sayın Zafer AYDIN’ın da katılım ve katkı sağladığı oturumlarda karayolu taşımacılığında ciddi ihlallerin sınıflandırılması, karayolu taşımacılığı işletmelerinin ulusal elektronik kaydı, karayolu ile Toplu Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri, belirli karayolu taşıtlarının sürücülerinin ilk yeterlilikleri ve periyodik eğitimleri (Profesyonel sürücü CPC'si) ve sosyal hakları ile  otobüs ve yolcu otobüsü taşımacılığında yolcu hakları gibi pek çok konuda gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayın ikinci gününde Demiryolu Mevzuatı üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. TÜRASAŞ Pazarlama ve Satış Daire Başkanı Sayın Serdar ASLAN, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Ömer TANGÜL ve TCDD Strateji ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Sayın Orhan SAKAR’ın katılımı ile gerçekleşen oturumlarda  rekabetçi yük taşımacılığı için demiryolu ağı, tek bir Avrupa demiryolu alanının oluşturulması, demiryolu işletmelerinin ruhsatlandırılması,, demiryolu piyasasının izlenmesi çerçevesinde raporlama yükümlülükleri, tren hizmeti maliyetinin hesaplanması, demiryolu ile toplu yolcu taşımacılığı hizmetleri başta olmak üzere birçok başlıkta istişareler gerçekleşmiştir.

Ulaşım Emniyeti Başkanlığı Daire Başkanı Sayın Durali İŞLER, Denizcilik Genel Müdürlüğü Sayın  Hakan DEMİRLİOĞLU Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Serkan PULAT’ın katılımıyla gerçekleşen ve Denizcilik Mevzuatının ele alındığı üçüncü günde Deniz Taşımacılığı hizmetleri sağlama özgürlüğü, okyanus ticaretinde yüklere serbest erişim, kabotaj ve uluslararası tramp hizmetleri, yük ve yolcu gemilerinin kayıtlar arasında transferi, limanların mali şeffaflığına ilişkin ortak kurallar, deniz güvenliği ve deniz emniyeti, atık yönetimi, gemi geri dönüşümü gibi pek çok konuda  çalışmalar yapılmıştır.

Çalıştayın dördüncü ve son gününde THY Uluslararası İlişkiler ve İttifaklar Başkanı Sayın Özlem SALİHOĞLU, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Feyzullah ÇINAR ve Sayın M.  Sefa CEYHAN’ın katılımı ile Havacılık Mevzuatına ilişkin olarak; Avrupa Birliği üyesi devletler ve üçüncü ülkeler arasındaki hava hizmeti anlaşmalarının müzakereleri ve uygulamaları, slotların tahsisi, sivil havacılık hava mürettebatı için teknik gereklilikler,  havaalanlarıyla ilgili düzenlemeler, sera gazı emisyon tahsisatı ticareti gibi kritik çevresel meseleler ele alınmıştır. Havacılık Mevzuatı Çalıştayı, hava sahası kullanımı, hava trafik yönetimi, uçuş veri alışverişi protokolleri ve performansa dayalı seyrüsefer dahil olmak üzere çeşitli sektörel konuların incelenmesiyle tamamlanmıştır.