Logo

Halkalı – Kapıkule Demir Yolu Hattı, Çerkezköy-Kapıkule (ÇE-KA) Kesimi İnşası Projesi'nin “İlk Ray Kaynak” Töreni Başarıyla Gerçekleştirildi

Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP)’nın en büyük projesi olan Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule (ÇE-KA) Kesimi İnşası’nda,  “İlk Ray Kaynak” töreni 8 Haziran 2022 günü gerçekleştirildi. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AB Komisyonu Avrupa Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye'den Sorumlu Müdürü Henrike Trautmann, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, yüklenici firma temsilcileri, medya ve davetliler katıldı.

Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun Avrupa bağlantısını oluşturan Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu Hattı'nın ilk ray kaynak töreninde konuşan TCDD Genel Müdür Vekili Metin Akbaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan projenin önemine değindiler. AB Komisyonu Avrupa Komşuluk Politikaları ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Henrike Trautmann ise konuşmasında projenin Türkiye için yaratacağı tahmin edilen 1.7 milyar Avro ekonomik ve sosyal katkının yanı sıra AB Yeşil Mutabakatı’nın ve insanlığın iletişimini kolaylaştırmayı amaçlayan AB Küresel Geçit Girişimi’nin de somut bir örneği oluşuna vurgu yapmıştır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da konuşmasında, tamamlandığında Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında kapasite artışına imkân verecek ÇE-KA projesinin ilk ray kaynak töreni için bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Proje tamamlandığında, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik güzergâhta çift hatlı, 200 km/saat hızında yolcu ve yük taşımanın mümkün olacağını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "Bulgaristan, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile İstanbul'u hızlı tren ağına bağlayacak proje hizmete alındığında, Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresi 6,5 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek." diye konuştu. Bakan Karaismailoğlu, devlet aklı ile planlı, gerçekçi ve kararlı bir vizyona bağlı kalarak yatırımları şekillendirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Karaismailoğlu ve Trautmann birlikte raya kaynak yapma işlemini gerçekleştirdiler. Avrupa Birliği’nin 275 milyon avro fon sağladığı ve toplam bütçesi 553 milyon avro olan Çerkezköy- Kapıkule (ÇE-KA) projesiyle toplam 153 km’lik çift hat demir yolu döşeniyor. Bu hattın 10 milyon yolcu ve 3,6 milyon ton da yük kapasitesine ulaşması hedefleniyor. 

Fotoğraflar