Türkiye-AB mali iş birliği kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yönetilen Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP) altında uygulanan Gaziantep Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Strateji Planı (GAUS) Projesinin başlangıç toplantıları 25-26 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Dr. Tijen İğci yönetimindeki toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Abdullah Özdal, AB Yatırımları Daire Başkanlığının temsilcileri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, yüklenici konsorsiyumun temsilcileri ve proje ekibi katılım sağlamıştır. Toplantı, Dr. Tijen İğci ve Abdullah Özdal’ın projenin önemini vurgulayan açılış konuşmalarının ardından, projenin genel kapsamı, işleyiş ve ilerleyiş planı ile ilgili sunumların yapılması ile sonlanmıştır.
Gaziantep Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Strateji Plan Projesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Bölgesinde özel araç taşımacılığından sürdürülebilir, akıllı, güvenli, verimli ve erişilebilir ulaşım modlarına geçişe katkıda bulunmak ve akıllı mobilite hizmetlerine ve çözümlerine/teknolojilerine dayalı sürdürülebilir ulaşım modlarına geçişi teşvik etmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için sürdürülebilir ve akıllı mobilite stratejisi ve akıllı çözümler geliştirmek amaçlanmaktadır. Proje tedarik ve hizmet bileşenlerinden oluşmaktadır. Proje süresi 11 aydır.
Proje tedarik Bileşeni kapsamında, Gaziantep’te bulunan mevcut akıllı ulaşım altyapısı geliştirilecek, ulaşım kamera sistemleri, kavşaklarda bulunan sensörler, DMİ ‘ler (Değişken Mesaj İşaretleri), erişilebilir yaya butonları, bisiklet ve yaya sensörleri alınacaktır. Bunun yanı sıra 6 Şubat 2023 depremlerinde ciddi zarar gören toplu taşıma ağına destek olması kent içi toplu ulaşım ağına 18 m elektrikli otobüsler alınıp entegre edilecek ve şarj İstasyonları kurulumları yapılacaktır.
Proje hizmet bileşeni kapsamında, kentteki mevcut akıllı ulaşım
sistemleri altyapısı incelenecek ve akıllı ulaşım
sistemleri mimarisi çıkarılacaktır. Tedarik
kısmında alınacak ekipmanların da mevcut altyapıya entegrasyonları
yapılacaktır. Trafik yönetim
sistemleri geliştirilecek yazılım ile tek bir platform altında toplanacaktır ve yönlendirme ve çözümler yapay zekâ desteği ile daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulacaktır. Mevcut trafik ve
ulaşım altyapısı incelenecek ve afet taşımacılığı
ve lojistik değerlendirmesi yapılacaktır.