Logo

ATLAS Projesi'nin Açılış Töreni Ankara’da Gerçekleştirildi

USOP kapsamında yürüttüğümüz “AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye’nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi” Projesi’nin açılış töreninde Bakanımız Sayın KARAİSMAİLOĞLU’ndan önce sırasıyla Genel Müdürümüz Sayın Burak AYKAN, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Sayın Bülent ÖZCAN ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Nikolaus MEYER-LANDRUT konuşma yaparak projeden beklentilerini ifade ettiler. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürü Sayın Henrik HOLOLEI de bir video mesaj göndererek AB’nin projeye desteğini dile getirdi.

Sayın AYKAN konuşmasında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak AB-Türkiye Mali İş Birliği kapsamında birçok başarılı proje yürüttüklerini ifade ederek, yapımı devam eden Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı projesinin bu iş birliğinin en önemli örneklerinden biri olduğunu belirtti. Sayın AYKAN, açılış töreni gerçekleştirilen ATLAS projesinin Bakanlığın geçmiş dönemde yaptığı AB projelerinden farklı olarak ulaştırma mevzuatını tümüyle kapsayacak ilk çalışma olacağını vurguladı. Projenin Bakanlığın gelecek dönemde gerçekleştireceği uyum çalışmalarına rehberlik edeceğini belirten Sayın AYKAN, projenin önemli çıktılarından biri olan “Ulaştırma Mevzuatı Elektronik Bilgi Sistemi (ELIT)” ile uyum çalışmalarının izlenmesinin kolaylaşacağını ve ulaştırma alanında AB ile uyum durumunun güncel bir şekilde tek bir noktadan izlenebileceğini ifade etti.

AB Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Sayın Bülent ÖZCAN konuşmasında; Taşımacılık Politikası Faslına ve sektörel ve mali iş birliği perspektifinden AB – Türkiye ilişkilerine değindi. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA’nın III. dönemiyle ilgili kamu kurumları ile yaptıkları çalışmaları anlatan ÖZCAN, 2002 yılından günümüze Türkiye’nin kullandığı fonlarla yarattığı değerlere vurgu yaparak, ATLAS Projesinin ulaştırma alanında önemli bir eksikliği gidereceğini belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Nikolaus MEYER-LANDRUT da dinleyicilere hitaben yaptığı konuşmada; Türkiye'nin tarihi, coğrafyası, temel demokratik tercihi, ekonomik entegrasyonuyla Avrupa ailesine ait olduğuna inandığını ifade etti.  Son bir yılda hayati önem taşıyan sağlık, iklim değişikliği, göç, güvenlik, ticaret, tarım gibi birçok alanda AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin yoğunlaştığını belirten Sayın MEYER-LANDRUT bu bağlamda ATLAS Projesinin, artan iş birliği hedeflerine yönelik bir başka sağlam adım olacağını vurguladı.

ATLAS Projesinin, yakın gelecekte AB-Türkiye ulaştırma ilişkilerinin gidişatını belirlemede önemli bir kilometre taşı olacağını dile getiren Büyükelçi, Projenin ekonomik gerçekler temelinde AB ve Türkiye'yi ulaştırma sektöründe uyumlu hale getirecek önemli bir çalışma olacağının altını çizdi.

Bakanımız Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU, Kovid salgını nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların dünyada ulaştırma hizmetlerinin önemini artırdığını vurgulayarak başladığı konuşmasına; Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği dev altyapı yatırımlarının önemine değinerek devam etti. Geçtiğimiz Nisan ayında kamuoyu ile paylaşılan “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı” ile Türkiye’yi dünyaya entegre edecek kalkınma odaklı sürdürülebilir bir vizyonun ortaya konulduğunu belirten Sayın KARAİSMAİLOĞLU, Türkiye’nin ulaştırma alanındaki gelecek 30 yıllık planlarının Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi AB’nin temel politikaları ile birçok ortak paydaya sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin AB’den esas beklentisinin fasılların en kısa sürede müzakerelere açılması olduğunu belirten Sayın Bakan, birçok engele rağmen AB-Türkiye ulaştırma ilişkilerinin özellikle teknik konularda kararlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğunun canlandırılmasının her iki taraf için de önemli olduğunu vurguladı.  Sayın KARAİSMAİLOĞLU, ATLAS Projesine desteklerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sayın Bakanın konuşmasının ardından aile fotoğrafı çekimi ile devam eden açılış töreni, projenin Konsorsiyum Lideri DAI firmasının Başkan Yardımcısı ve AB İşleri Birim Başkanı Jakob ZEIDLER’in konuşması ve Proje takım lideri Tetiana KARATNYUK’un proje faaliyetleri hakkında yaptığı sunumla sona erdi. 

Fotoğraflar