Logo

SKUp Türkiye, “Otobüs Planlaması ve Ara Toplu Taşımacılık Yönetimi" Eğitimi Gerçekleştirildi

USOP altında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından eş finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin Nihai Faydalanıcısı olduğu ‘Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi’ (SKUP Türkiye Projesi) kapsamında Otobüs Planlaması ve Ara Toplu Taşımacılık Yönetimi Eğitimi, 29-30 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

SKUP Türkiye Projesi Takım Lideri Dr. Volkan Recai Çetin’in moderatörlüğünde, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi Gülru Eraslan’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve Shreesha Vaidhya ile László Sándor Kerényi’nin sunumlarıyla devam eden iki günlük eğitim programında;

📚 Kent içi hareketlilikte otobüslerin rolü,

📚 Çevre dostu otobüs filosu dönüşüm stratejileri,

📚 Kapsayıcı tasarım ilkeleriyle herkes için erişilebilir otobüs sistemleri,

📚 Ara toplu taşımacılığın (paratransit) sunduğu fırsatlar ve entegrasyon stratejileri,

📚 Dünya genelinden vaka çalışmaları ve modernizasyon uygulamaları detaylı şekilde ele alınmıştır.

Eğitim ile katılımcı belediyelerin otobüs temelli toplu taşıma sistemlerini planlama ve ara toplu taşımacılıkta kurumlar arası iş birliğini güçlendirme kapasitelerini artırmak ve toplu taşıma sistemlerini daha erişilebilir, sürdürülebilir ve entegre hale getirmeleri için gerekli bilgi ve yöntemleri sunmak hedeflenmiştir.

Eğitimin ilk günü, sabah oturumlarında kentsel yaşamda otobüslerin rolü, otobüs sistemlerindeki teknolojik yenilikler ve mevcut filodan daha temiz otobüslere geçiş stratejilerine odaklanılmıştır.

Öğleden sonra oturumunda katılımcılar, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki otobüs sistemlerini haritalandırarak mevcut zorlukları ve fırsatları analiz etmişlerdir. “Herkes için Otobüs Sistemi” başlıklı tasarım aktivitesinde, yaşlılar, engelliler, öğrenciler ve kadın yolcular başta olmak üzere tüm kullanıcı gruplarının ihtiyaçlarına yönelik rotalar ve tarifeler yeniden kurgulanmış, her grubun kilit çıkarımlarını paylaştığı “Galeri Yürüyüşü ve Eylem Adımları” belirlenmiştir.

İkinci gün, ara toplu taşımacılık konusuna odaklanılmış, sabah oturumunda, ara toplu taşımacılık kavramı, esnek işletme modelleri ve bu hizmetlerin toplumsal ve ekonomik katkıları ele alınmıştır. Sunumlarda, Türkiye’deki dolmuş ve minibüs sistemlerinin kurumsallaşma ve entegrasyon potansiyeli vurgulanmıştır. Shreesha Vaidhya ve László Sándor Kerényi, dijitalleşme (gerçek zamanlı takip, akıllı biletleme) ve resmi toplu taşıma entegrasyonu üzerine senaryolar sunarken, Nairobi’den Pretoria’ya kadar çeşitli vaka çalışmaları, bu stratejilerin ülkemize nasıl uyarlanabileceğini göstermiştir.

Öğleden sonraki interaktif oturumda, resmi otobüs hatları ile ara toplu taşımacılık hizmetlerinin birlikte çalışabileceği modeller geliştirilmiştir. Katılımcılar, ulusal politika uyumu, finansman mekanizmaları ve belediyeler arası deneyim paylaşımı ekseninde yol haritaları oluşturulmuştur. Eğitimin sonunda gerçekleştirilen ikinci “Galeri Yürüyüşü ve Eylem Adımları” oturumunda katılımcılar, ilerleyen dönemde ara toplu taşımacılık konusunda kendi şehirlerinde atmayı planladıkları adımları ifade etmişlerdir.

Fotoğraflar