Logo

Düzce Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUp) Projesi’nin Açılış Etkinliği Düzenlendi

Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) ikinci döneminde Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında uygulanan ve Düzce Belediyesi’nin Nihai Faydalanıcısı olduğu Düzce Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUp) Projesinin Açılış Etkinliği Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun da teşrifleriyle 8 Ocak 2024 tarihinde Düzce’de gerçekleştirilmiştir.

Kentteki tüm paydaş gruplar tarafından büyük ilgi gören etkinlikte, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun yanı sıra Düzce Valisi Sayın Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan, AB Türkiye Delegasyonu Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Program Sorumlusu Ataşe Christian Ballaro açılış konuşması yapmıştır.

Sayın Christian Ballaro konuşmasında AB olarak bu tarz projelerin öneminden ve Türkiye genelindeki büyük şehirlerde yapılan proje çalışmalarından örnekler paylaşmıştır.

Sayın Burak Aykan, Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı ve bu programın altında uygulanan Düzce SKUp Projesi’nin genel hatlarına yönelik bilgilendirmelerde bulunmuştur.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü bu projeyi çok önemsediklerini belirtirken Düzce Valisi Selçuk Aslan ise Düzce’nin bu çalışmalarının ülkemizin birçok vilayetinde örnek teşkil etmekte olduğunu belirtmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nüfusun yaklaşık %93’lük bir bölümünün artık il merkezlerinde yaşadığını ve dolayısıyla illerimizin ve yerleşimlerimizin bu artan hizmet ihtiyacını karşılayacak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Bu nedenle sürdürülebilir kentsel ulaşım projelerini yaygınlaştırmak için çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğini belirten Sayın Uraloğlu, Türkiye’de aynı ölçekteki belediyelere örnek teşkil edebilecek bu çalışmanın Düzce’de hayata geçirildiğini ifade etmiştir.

Açılış konuşmalarını takiben etkinlik, Proje Takım Lideri Bas Govers’in Düzce Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUp) sunumu ile devam etmiştir. Bas GOVERS sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının ana unsurlarından ve bu unsurların Düzce ölçeğine nasıl yansıtılabileceğinden bahsetmiştir.

Öğleden sonraki oturumda ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı-Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Dr. Tijen İğci’nin moderatörlüğünü yaptığı “Düzce'nin Sürdürülebilir Geleceği için Kentsel ve Hareketlilik Planlaması: Uzmanlardan Yansımalar” konulu bir panel gerçekleştirilmiştir.

Panelin açılış konuşmasını yapan Dr. Tijen İğci, iklim krizinin herkesin hayatına dokunan küresel bir sorun olduğunu, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) 3. Döneminde kentlerimizi hem sürdürülebilir kentsel ulaşım hem de akıllı ulaşım sistemlerinin yanı sıra afetlere dayanıklılık alanlarında da desteklemeye devam edeceklerini belirtmiştir.

Sonrasında sözü alan AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektörü Program Yöneticisi Akif Türkel ekonomik planlama, kentsel planlama ve hareketlilik planlamasının entegrasyonu ile ilgili görüşlerini paylaşmıştır.

Ardından MOVE Mobility Direktörü Tonny Bosch, kendi tecrübelerinden örnekleri dinleyicilere aktarmıştır.

Oturum sırayla, Yüklenici Konsorsiyum’un ortaklarından Palye Teknoloji’nin Genel Müdürü Bekir Ilıcalı’nın sunumu ve WRI Türkiye Yöneticisi Celal Tolga İmamoğlu’nun ulaşım ve yol güvenliği ile ilgili konuşması ile devam etmiştir.

Projede kilit uzmanı görevini yürüten ve aynı zamanda Yüklenici Konsorsiyum’un ortaklarından LuxMobility’nin Genel Müdürü olan Patrick van Egmond’un akıllı şehir teknolojileri ve dijital çözümler üzerine yaptığı konuşma ile oturum sonlandırılmıştır.

Fotoğraflar