Logo

ÇE-KA Projesi İzleme Çalışmalarında Az Rastlanan Tilki Türü Vulpes Vulpes ve Çakal Türü Canis Aureus’e Rastlandı

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası Projesi kapsamındaki biyoçeşitlilik izleme çalışmalarında, demiryolu yakınında iki aktif tilki yuvası belirlendi ve yuvalardaki kızıl tilki ((Red Fox, vulpes vulpes) varlığı kayıt altına alındı. Aynı izleme çalışmalarında Çakal (Golden Jackal, Canis aureus) türüne de rastlandı.

İzleme çalışmaları dahilindeki fotokapan görüntüleri sonbahar 2021 ile Mart 2022 döneminde tespit edildi. Bu türler besin zincirinin üst basamağında sayılıyor ve sağlıklı bir ekosistem için gösterge tür özelliğine sahip. Ayrıca her iki tür, ulusal ölçekte koruma önceliğinde. Bu nedenle proje ve/veya varsa dış kaynaklı proje alanındaki olası tehditlerin giderilmesi amacıyla düzenli olarak izleme ve koruma çalışmalarına devam ediliyor. 

 

Biyoçeşitlilik ve ekosistemin korunması konusunda yaptığı faaliyetlerle övgü ve ödül kazanan projemiz kapsamında son derece nadir bulunan kızıl tilki ve çakal türlerine rastlanmasıyla beraber çalışmalar türlerin güvenliğini sağlama amacıyla gözden geçirildi ve acil düzenlemelere gidildi.

Gürültüden dolayı olası rahatsızlık ve habitat kaybı tehdidine karşı yuvalara 250 metreden az uzaklıktaki çalışmaların ses ve gürültü yüksekliğinin gün içinde 60 desibelden, gece ise 55 desibelden az olmasına ilişkin tedbir alındı.

Türlere ait yuvaların lokasyon bilgileri ve fotoğrafları güvenlik ve koruma amacıyla gizli tutuluyor.