Logo Eng

Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (Kocaeli SKUp) Projesi’nin Kapanış Etkinliği Gerçekleştirildi

Türkiye – Avrupa Birliği mali iş birliği kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yönetilen Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı altında finanse edilen Kocaeli SKUp Projesi, 24 aylık başarılı ve yoğun bir çalışma döneminin ardından tamamlanmıştır. Daha erişilebilir ve sürdürülebilir bir Kocaeli için 2022 yılı Ağustos ayında başlayan Kocaeli SKUp Projesi’nin Kapanış Etkinliği, 08 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Nihai faydalanıcı kurum Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, Kocaeli genelindeki ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları, ilçe belediyeleri, medya kuruluşları, dernekler, üniversiteler ve STK temsilcileri katılım göstermiştir.

Projenin Sözleşme Makamı olan Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızı, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Dr. Tijen İğci temsil etmiştir.

Program, proje tanıtım filmiyle başlamıştır. Projenin yüklenicisi EGIS ve Boğaziçi Konsorsiyumu adına Proje Takım Lideri Philippe Calvie, başlangıç konuşmasını gerçekleştirerek genel olarak proje sürecini aktarırken bunun aslında bir kapanış olmadığını, projenin uygulama aşaması için bir açılış olduğunu belirtmiştir.

Ardından Dr. Tijen İğci konuşmasında Kocaeli SKUp’un, IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) II dönemi kapsamında tamamlanan ilk SKUp projesi olduğunu ve süreç boyunca herhangi bir süre uzatımı, kapsam ve bütçe değişikliği gibi aksama olmadan projenin başarıyla tamamlandığını belirtmiştir.

Etkinliğin ilk oturumu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşması ile sonlanmıştır. Kocaeli gibi nüfusu hızla artan, dinamik bir kent için plan yapmanın zorluğuna ve sürdürülebilir kentleşmenin önemine değinen Büyükakın, Kocaeli SKUp projesinin bu açıdan geleneksel planlardan farklı bir bakış açısıyla 30 yıllık bir öngörü ile birlikte sürdürülebilir kentsel ulaşım stratejileri geliştirdiğini belirtmiştir. Bunun yanı sıra Büyükakın, planlanan yatırımlar ve hedefleri konusunda alınan somut kararları aktarmıştır.

Etkinliğin ikinci oturumunda, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı Sözleşme Yöneticisi Adem Koç kolaylaştırıcılığında bir panel gerçekleştirilmiştir. Panelde EGIS-Boğaziçi Proje Konsorsiyumu adına Proje Takım Lideri Philippe Calvie ve Proje Koordinatörü Melike Sarım Boynuyoğun, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Şube Müdürü ve Kocaeli SKUp SRER Yardımcısı Cüneyt Çetintaş ve tüm proje paydaşları adına Kocaeli Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği temsilcisi Yüksel Akarsu, Adem Koç’un sorularını yanıtlamıştır.

Proje Takım Lideri Philippe Calvie, Kocaeli SKUp proje sürecini, önceki Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı deneyimlerini de değerlendirerek aktarmıştır. Proje koordinatörü Melike Sarım Boynuyoğun, proje kapsamındaki çalışmalar ile paydaş katılım aktivitelerini ve planın 2053 hedeflerini anlatan bir sunum gerçekleştirmiştir. Bu sunumun ardından Kocaeli SKUp SRER yardımcısı Cüneyt Çetintaş’a faydalanıcı kurum olarak proje sürecindeki deneyimlerini ve devam eden SKUP projelerinin ekipleri ile SKUp yapmak isteyen diğer kentlere ışık tutması açısından tavsiyelerde bulunmuştur. Son olarak, KOBİDOS Derneği adına Yüksel Akarsu, Kocaeli SKUp paydaş katılım sürecindeki tecrübelerini ve özellikle Kocaeli’de bisiklet kullanımı ile ilgili beklentilerini paylaşmıştır.

Birçok farklı kurum ve kuruluştan yaklaşık 200 kişinin katılım gösterdiği Kocaeli SKUp Proje Kapanış Toplantısı; Kocaeli’ye faydalı ve diğer projeler için örnek olması temennileri ile sonlanmıştır.

Photos